Uleiuri

  • Uleiul de palmier
Uleiul de palmier are consistenta unei smantani mai groase, avand mare calitate ca ramane stabil la temperaturi inalte. Se recomanda pentru gatit si prajit, insa nu este recomandat pentru salate. Uleiul de palmier face aluaturile mai fragede si poate fi folosit si pentru prepararea cremelor de torturi si prajituri.
Nu fumega atunci cand este folosit la prajit, nu produce reziduuri cancerigene si nu pastreaza mirosul.
Uleiul de palmier contine din belsug beta-caroten, care are rol important in adaptarea ochiului la intuneric, sanatatea mucoaselor, membranelor si a pielii, cresterea oaselor etc.
Acest ulei este foarte sanatos, deoarece se absoarbe usor in intestin si nu contine colesterol sau acizi grasi nesanatosi.
  • Uleiul de masline
Homer il numea aurul lichid. Stralucirea lui mistica a iluminat istoria. Picaturi din el s-au prelins pe oasele sfintilor si martirilor si prin gaurile mormintelor lor. Uleiul de masline a fost mereu plasat undeva intre mancare si medicament. Hipocrate, parintele medicinii moderne, recomanda sucul de masline proaspete pentru tratarea bolilor cronice iar maslinele pentru vindecarea de ulcer.
Folosit atat in alimentatie cat si in cosmetica, uleiul de masline este apreciat in mod deosebit si recunoscut ca un pretios ajutor al sanatatii si frumusetii.
El contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati 85%, acizi grasi saturati 15%, trigliceride, clorofila etc.
Uleiurile extrase din masline pot fi clasificate astfel, in functie de modul in care sunt produse, in  general uleiul de masline fiind  creat prin presare sau sfaramare:
Uleiul extra-virgin

Provine din prima presare a maslinelor, nu contine mai mult de 0,8% aciditate si are cel mai bun gust. El pastreaza toate vitaminele si mineralele continute de masline avand un continut ridicat de antioxidanti (vitamina E si polifenoli). Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi de oxigen care ataca permanent celulele organismului.
Se foloseste la salate, sosuri precum si pentru condimentarea oricaror feluri de mancare: se adauga deasupra fripturii scoasa din cuptor, de exemplu.
Virgin

Obtinut prin mijloace naturale, fara nici un tratament chimic si are mai putin de 2% aciditate. Are un gust placut si, la fel ca si cel extra-virgin, nu contine ulei rafinat.
Rafinat inseamna uleiul care a fost tratat chimic pentru a fi neutralizate gustul si  continutul de acid. Calitatea sa este inferioara celui extravirgin, este mai putin aromat decat acesta, dar este excelent pentru gatit si ca baza pentru sosuri.

Uleiul pomace

Este cel extras din pomace prin incalzire, fiind utilizati  solventi chimici, in special hexan. Este un amestec intre uleiul extras prin tratarea pastei ce ramane dupa  presarea maslinelor si o cantitate foarte mica de ulei extravirgin, fiind  utilizat mai mult pentru prepararea alimentelor in restaurante. Are un gust neutru si cea mai slaba calitate.
Este, de asemenea, folosit pentru solventi, sapun si alte produse industriale.
Baut inainte de masa, uleiul de masline protejeaza stomacul impotriva ulcerelor. Daca este luata o lingura sau doua in combinatie cu zeama de lamaie sau cafea, previne constiparea fara a irita tractul intestinal. Este de asemenea eficient in tratarea infectiilor tractului urinar si problemelor vezicii biliare. Este remediul perfect pentru copiii care sufera de gastrita, accelereaza dezvoltarea creierului si intareste oasele. Dizolva cheagurile din vasele capilare; s-a descoperit ca incetineste gradul de absortie al grasimilor comestibile, si in mod consecvent incetineste procesele de imbatranire.
Datorita structurii sale chimice, uleiul de masline are proprietati organoleptice remarcabile, si de aceea este uleiul cel mai indicat pentru consum. Este foarte bine tolerat de stomac. De fapt, functia sa de protectie are efecte benefice impotriva gastritei si ulcerului. Este colagog, activand secretia hormonilor pancreatici si a bilei intr-un mod natural spre deosebire de medicamente. Reduce in mod consecvent colesterolul. Prin faptul ca favorizeaza digestia ajuta la absortia elementelor nutritive, in special vitaminelor si sarurilor minerale. Are un efect pozitiv asupra constipatiei. Oasele au nevoie de o mare cantitate de acid oleic si ce sursa e mai potrivita decat uleiul de masline? Favorizand mineralizarea oaselor, este excelent pentru copiii mici, pentru varstnici care au probleme cu decalcifierea oaselor. De asemenea are efecte favorabile asupra creierului si dezvoltarii sistemului nervos si asupra organismului in perioada de crestere. Formeaza un scut de protectie pentru organism care il apara de infectii si care ajuta la regenerarea tesuturilor, atat la nivel intern cat si extern. Uleiul de masline este un leac universal, potrivit tuturor varstelor.
  • Uleiul de fistic
Uleiul de fistic, avand o aroma foarte puternica, nu se poate combina cu orice. Totusi, il putem regasi in diverse preparate sarate sau dulci de pateiserie pe baza de fructe. Este perfect pentru toate tipurile de salate verzi : andive, laptuci, patrunjel, amestecat cu otet balsamic de Modena sau suc de lamaie. Il puteti combina cu avocado sau sfecla rosie precum si cu diverse fructe, precum mere sau pere crude. Este in egala masura extrem de reusita combinarea cu diferite sortimente de peste, fie ca sunt afumate sau prajite.
Avand o mare concentratie de acizi grasi nesaturati, uleiul de fistic este foarte interesant pentru sanatatea noastra.
Excelent pentru piele, uleiul de fistic hraneste, catifeleaza si hidrateaza epiderma gratie vitaminelor pe care le contine. Utilizat in masaje, patrunde cu usurinta in piele, conferindu-i suplete si catifelare.
CULOARE : Verde sticla cu nunta foarte slaba de chihlimbar
AROME : Expresiv, cu dominante de migdale prajite si de fistic, bineinteles, clare si pure
SAVOARE : Un bun impact aromatic, dar mai degraba simplu ; foarte buna persistenta.
CONCLUZIE /ARMONIZARE : ulei mai degraba simplu, puternic in combinatie cu diverse cruditati sau carpaccio
  • Ulei de nuci de Pecan
Acest ulei este destul de gros, dar in acelasi timp usor si foarte gustos.
Mai putin amar decat uleiul de nuca, poate fi foarte bine combinat cu otetul balsamic, care îi confera o nota de aciditate in asezonarea diverselor tipuri de salate (de citrice, de exemplu).
Uleiul din nuci pecan este indicat pentru toate preparatele care au la baza orez sau porumb (mamaliguta, tortilla). Se asociaza de asemenea foarte bine cu branzeturile uscate sau cu ciupercile.
Se poate intalni in comert atat nuca decorticata , cat si in coaja, cruda, prajita, sarata sau rasa. Ea contine in medie 70% ulei.
Bogat in acizi grasi polinesaturati si mononesaturat, uleiul din nuci pecan este foarte echilibrat. Sursa de vitamina E, B1 si zinc, joaca un rol important in regenerarea celulara si in buna functionare a sistemului imunitar.
CULOARE : Galben auriu, usor chihlimbar .
AROME : Surprinzator si puternic (prajit, afumat, caramelizat) un ulei de clasa, cu o paersonalitate foarte puternica.
SAVOARE : Buna vascozitate cu o amprenta aromatica foarte clara si puternica; persistenta superba, de o mare raritate; foarte elegant, o adevarata minune culinara.
CONCLUZIE /ARMONIZARE : Un ulei tipizat de foarte buna calitate si extrem de original in combinatie cu pestele crud, crustacee, orez cu vita.
  • Ulei de alune de padure
Uleiul de alune de padure este unul din uleiurile cele mai apreciate de gastronomi si de maestrii bucatari, care ii gasesc in permanenta noi si noi combinatii de utilizare in retete.
Gustul sau suav si usor parfumat poate insoti orice tip de salata. Se utilizeaza pur sau diluat, ca si untul in combinatie cu toate tipurile de feculante, paste sau produse de patiserie . Poate fi asociata cu un otet dulce sau cu suc de lamaie peste legume sau preparate din peste.
Este bogat in calciu, in vitamina E si in acizi grasi nesaturati, este nutritiv, energetic, remineralizant si vermifug. Alunele sunt considerate fructele seci cele mai sanatoase, fiind recomandatre persoanelor in convalescenta.
Utilizat in masaje, uleiul de alune are efect de catifeleare si usor astringent. Este recunoscut pentru actiunea contra vergeturilor si cicatricelor, actionand supra elasticitaii pielii. Uleiul de alune patrunde rapid in piele fara a lasa o senzatie de gras, ceea ce face din el o excelenta crema de zi.
CULOARE : Galben auriu, usor chihlimbar.
AROME : foarte elegante si subtile de pralina et cacao usor prjita, foarte puternic si pur, de inalta tinuta.
SAVOARE : Contact extrem de fin, usor vascos, dezvoltand o putere aromatica rara cu note de praline ; note lemnoase (stejar, cedru), surprinzand prin asocierea de forta si delicatete.
CONCLUZIE /ARMONIZARE : Ulei foarte elegant, distins in combinatie cu rosii confiate sau uscate, dovlecei proaspeti, peste cochilii St Jacques prajite, paste sau ciuperci.
  • Ulei de Argan

Gastronomie
Gastronomie Poate asezona o salata de cruditati, diverse salate si bineinteles salatele taboulé, couscous-ul sau preparatele tajine. Este mai bun rece, presarat la final peste pestele prajit, carnea de pasare sau legume sote.

Interes dietetic
In cazul unui consum regulat, uleiul de argan adauga la palmaresul sau o noua calitate terapeutica. Cercetatorii au descoperit recent ca un consum regulat de ulei de argan ar reduce cu 50% riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala.
  • uleiul de argan stabilizeaza hipercolesterolemia reducand nivelul de colesterol « rau » si crescand nivelul celui « bun ».
  • reduce hipertensiunea.
  • are un efect anti-obezitate actionand si ca factor de satietate (consumat la mesele de dimineata)
  • are un efect pozitiv asupra functionarii ficatului.
  • neutralizeaza radicalii libreri si protejeaza tesutul conjunctiv.
  • relanseaza si stimuleaza schimburile si oxigenarea celulara ameliorand calitatea cimentului intercelular.
  • actioneaza contra uscarii pielii si imbatranirii fiziologice a pielii (anti-rid) restaurand filmul hidro lipidic si crescand aportul nutritiv la nivelul celulelor. Interes pentru cantitatea de sotenol continut de uleiul de argan care ar avea proprietati anti-cancerigene.
  • Ulei de susan
Gastronomie
Uleiul de susan ofera o savoare si un miros inimitabile. In bazinul Marii Mediterane precum si in Orientul Mijlociu, el reprezita un ingredient esential in patiserie. In orient, se adauga adesea o lingura de ulei in asezonarea preparatelor din carne si de legume. Emulsionat cu otet de orez sau sos de soia, poate constitui o vinegreta delicioasa, care poate insoti de minune salatele, cruditatile, legumele fierte.
Interes dietetic
Este bogat în vitamina E , lecitina si minerale, si este un bun intaritor al imunitatii.
Interes cosmetic
Uleiul de susan este foarte bun de folosit pentru hidratarea tenului, pentru intretinerea parului si pentru a scapa de matreata.
CULOARE : maroniu deschis cu nuanta chihlimbar/cognac
AROME : Dominanta foarte puternica de prajit, susanul fiind foarte clar de identificat
SAVOARE : de o vascozitate medie, foarte aromatic, dar mai degraba simpu; aspect foarte bun ; persistenta medie
CONCLUZIE /ARMONIZARE : un ulei simplu, expresiv si clar, in combinatie cu salate, cruditati sau paste cu vinete, humus.
  • Ulei de nuca
Gastronomie
Uleiul de nuca aduce nota sa pe de-o parte dulce si pe de-o parte amara in salate, in vinegrete usor imbogatite cu otet Balsamic. Este de-a dreptul irezistibil in combinatia cu pestele prajit sau cu « coq au vin », « bouf bourguignon ». Este perfecta asocierea cu diferite branzeturi.
Conservati-l pe usa frigiderului sau intr-un loc rece si intunecat pentru a-i prezerva intacte toate calitatile.
Interes dietetic
Uleiul de nuca este unul dintre cele mai interesante datorita prezentei acidului alpha-linolenic, numit acid gras esential, fiindca este indispensabil sanatatii si organismului nostru, precursor al Omega-3. Sunt extrm de rare uleiurile care au privilegiul sa contina Omega-3 pe langa uleiul de rapita si uleiul de nuca.
Omega-3 sunt extrem de importante pentru circulatie si vasele sanguine. Ele combat formarea de cheaguri in artere, reduc hipertensiunea, anihileaza trigliceridele in exces, moderand inflamatiile. Contribuie de asemenea la diminuarea riscurilor cardio-vasculare prin scaderea nivelului de colesterol.
Nu trebuie uitat rolul lor in buna functionare a creierului, care functioneaza de fapt datorita grasimii de origine strict alimentara ! De altfel creierul este organul cel mai bogat in grasimi, in special in Omega-3, care intervine in prevenirea depresiilor, a anumitor demente, in special a maladiei Alzheimer.
Consumul nostru spontan de acid alpha-linolenic este in general mai putin de jumatate din necesarul nostru. In plus, uleiul de nuca este bogat in magneziu, in fier, in vitaminele B6 si E.
Interes cosmetic
Uleiul de nuca, prin aportul in vitamina B6, este benfic pentru par. Masajele cu ulei de nuca sunt indicate copiilor rahitici sau anemici, care sufera de tulburari de crestere.
CULOARE : Galben auriu usor chihlimbar
AROME : De expresivitate medie si destul de complex , asociant gril si vegetal (migdala, fan, floare uscata, fistic)
SAVOARE : Rezervat, gras moderat ; dificil de evaluat la inceput, dar revelat apoi in cerul gurii mai ales prin combinatia gril/vegetal ; persistenta medie, dar complexa
CONCLUZIE / ARMONIZARE : Ulei agreabil, tipizat in combinatia cu salata verde, fasole verde, telina rasa, morcov, cruditati amarui.
  • Ulei de seminţe de pin
Gastronomie
Uleiul de seminte de pin este subtil si usor dulce. Este foarte compatibil cu avocado, combinat cu suc de lamaie sau presarat peste pestele la gratar. Este ideal pentru emulsionarea sosurilor de crustacee, pentru diverse alte sosuri (si mai ales pentru sosurile cu vin), pentru ciorbe sau minestrone si mai ales pentru prepararea de pesto.
Si in cele din urma, amesecati-l cu branza de capra pentru a-i aduce o nota de paine prajita extraordinara. Interes dietetic
Uleiul de seminte de pin este foarte bogat in acizi grasi polinesaturati, care il transforma intr-un ulei sanatos, nutritiv si energetic.

Bogat in fosfor, in vitamina B1 si in fier, uleiul de seminte de pin constituie un aport esential in efortul intelectual. Are o actiune benefica asupra sistemului respirator : tuse, bronsita cronica, astm si ulcer.
AROME : prezenti cu dominanta gril, dar de claritate medie, cu trimitere la toast si la ciuperci uscate.
AVOARE : Slaba vascozitate, materie aerata dar extrem de aromata in care notele de gril (paine, migdale, alune) se asociaza cu seva de pin rasina si cedru. Notele lemnoase sunt foarte puternice ; persistenta indelungata si usor ardenta
CONCLUZII /ARMONIZARE : Mare puritate si personalitate puternica, foarte complex in combinatie cu paste cu pistou, salate amestecate cu seminte, costita de vitel la gratar, este un ulei de o calitate extraordinara.
  • Ulei de migdale dulci
Gastronomie
Fructele usor prajite dau uleiului de migdale dulci o nota gril de unt de alune. Gustul sau de o mare finete se armonizeaza cu toate alimentele sarate si dulci. Este un excelent ulei de asezonare care se dovedeste a fi si un ulei de gatire foarte dulce, combinandu-se foarte bine mai ales cu toate sortimentele de peste, cu rata si cu puiul.
Interes dietetic
Migdala este un fruct bogat in ulei, proteine si saruri minerale. Sursa de vitamina A si B, uleiul de migdale dulci stimuleaza functiile intelectueale, in special memoria. In plus, este tonic pentru vedere. Benefic pentru crestere, constipatie, convalescente. Este de asemenea consumat pentru a atenua inflamatiile cailor digestive sau a lupta contra viermilor intestinali.
Interes cosmetic
Uleiul de migdale dulci se utilizeaza ca emolient in iritatiile pielii, dermatoze, piele uscata, psoriazis, precum si in tratamentul diverselor eriteme, datorita calitatilor sale anti-inflamatorii.
Are proprietati hranitoare, calmante si hidratante, prevenind uscarea pielii.
Este indicata in tratarea pielii bebelusilor, prin capacitatea de a dizolva crustele de lapte.
Este si un excelent demachiant.
CULOARE : Galben auriu stralucitor
AROME : Dominanta gril dar de claritate medie, cu trimitere la toast sau ciuperci uscate
SAVOARE : Slaba vascozitate, materie aerata dar extrem de aromata, in care notele de gril (paine, migdale, alune) se asociaza cu seva de pin rasina si cedru. Notele lemnoase sunt foarte puternice ; persistenta indelungata si usor ardenta
CONCLUZII /ARMONIZARE : Mare puritate si personalitate puternica, foarte complex in combinatie cu pastele de tip pesto, salate amestecate cu seminte, costita de vitel la gratar, este un ulei de o calitate extraordinara.
  • Ulei de arahide:

Gastronomie
Uleiul de arahide este dulce si echilibrat. Deloc agresiv, se adapteaza usor oricarui tip de preparat, fie ca e vorba de asezonare sau de prajire usoara. Utilizati-l pur pentru un gust pronuntatsau asociat cu un ulei neutru pentru o aroma mai discreta. Este ideal pentru carnea la gratar, legume sau cruditati. Este perfect pentru preparatele in recipiente de tip Wok din fonta.
Interes dietetic
Arahidele sunt bogate in proteine, dar si in vitaminele B si E.
Uleiul virgin de arahide poseda o actiune curativa in inflamatii si ulcere ale stomacului si duodenului. Pare a fi un bun astringent intestinal.
Interes cosmetic
Utilizat in masaje, uleiul de arahide previne si calmeaza durerile lombare si abdominale. Este un bun remediu pentru calmarea unei inflamatii dupa un efort muscular.
COULOARE : Galben auriu stralucitor
AROME : Foarte clar identifiabil si comparabil cu untul de arahide ; agreabil, mai degraba simplu, toast mediu, foarte tipizat
SAVOARE : Vascositate fina, foarte aromatic, fara surprize olfactive, echilibrat si limpede, persistenta buna, mare precizie
CONCLUZIE / ARMONIZARE : Ulei tipizat dar simplu, extrem de identifiabil in combinatia cu file de pasare la gratar, branzeturi proaspete.
  • Ulei de rapita.
Gastronomie
Uleiul virgin de rapita de prima presa la rece este, spre deosebire de cel rafinat, remarcabil pentru calitatile sale gustative si dietetice. Gustul sau pronuntat se combina foarte bine cu toate legumele si cruditatile. In salatele calde sau reci, se combina foarte bine cu sucul de lamaie.
Interes dietetic
Uleiul de rapita este uleiul alimentar al carui profil in acizi grasi este ideal in raport cu necesarul nostru zilnic. Este extrem de interesant mai ales prin cantitatea de acid alpha-linolenic, numit si acid gras esential, deoarece este indispensabil sanatatii, in conditiile in care organismul nostru nu il poate sintetiza singur
Acesta este un precursor al Omega-3. Sunt extrem de rare uleiurile care au privilegiul sa contina Omega-3.
Omega-3 sunt extrem de importante pentru circulatie si vasele sanguine. Ele combat formarea de cheaguri in artere, reduc hipertensiunea, anihileaza trigliceridele in exces, moderand inflamatiile. Contribuie de asemenea la diminuarea riscurilor cardio-vasculare prin scaderea nivelului de colesterol.
Nu trebuie uitat rolul lor in buna functionare a creierului, care functioneaza de fapt datorita grasimii de origine strict alimentara ! De altfel creierul este organul cel mai bogat in grasimi, in special in Omega-3, care intervine in prevenirea depresiilor, a anumitor demente, in special a maladiei Alzheimer.
Consumul nostru spontan de acid alpha-linolenic este in general mai putin de jumatate din necesarul nostru ; o lingurita de ulei de rapita pe zi poate compensa insuficienta.
In plus, uleiul de rapita este sursa de vitamina E, care îi confera calitati anti-oxidante si regenerante, deoarece lupta impotriva radicalilor liberi, neutralizandu-i. De asemenea, are drept functie importanta stabilizarea membranelor celulare.
CULOARE : Galben verzui, usor chihlimbar
AROME : puternic si bogat, dezvolta o complexitate medie asociat cu fructe uscate precum migdalele dulci, cu note vegetale uscate precum fanul si paiele, dar si sparanghelul si anghinarea.
SAVOARE : surprinzator ca gust, cu o puternica vascozitate, dezvolta o frumoasa puritate aromatica, in care aromele diferite sunt percepute atat la nivelul nasului, dar mai alesi in cerul gurii. Regasim in mod particular o expresie florala si vegetala
CONCLUZIE /ARMONIZARE : Acest ulei este surprinzator si caracterul sau neprajit ii confera un loc special in degustare, putand insoti legumele coapte intregi, salatele pe baza de laptuci, somonul crud, pastele de tip pesto, ardei iuti la gratar sau umplutura de orez , carne de vita tocata si coriandru.
  • Ulei de samburi de struguri
Gastronomie
Uleiul din samburi de strugure este ceea ce poate fi numit o « baza » perfecta.
Nu va asteptati sa accentueze un anume preparat sau sos, pentru ca este inodor. Totusi, este un ulei stabil, care nu se denatureaza prin incalzire, ceea ce il face perfect pentru prajire.
Intre altele, asociat cu un ulei cu aroma puternica, va fi un atenuator al diveselor vinegrete sau asezonari ale preparatelor calde sau reci
Capteaza foarte bine aromele : este ideal pentru confectionarea de macerari ale mirodeniilor
Interes dietetic
Strugurele este nutritiv, energetic pentru convalescenti, laxativ, detoxifiant, purificator pentru ficat si poseda proprietati diuretice. Este utilizat in cazuri de artrite, reumatisme, guta, dar si in diferite regimuri care vizeaza purificarea sangelui.
Uleiul din samburi de strugure este bogat in vitamina E.
Interes cosmetic
Bogat in vitamina E, uleiul din samburi de strugure este excelent pentru piele. Poate fi aplicat prin masaj pe tot corpul.
Este in egala masura un bun suport pentru toate preparatele de aromaterapie : amestecati de exemplu 2/3 de ulei din samburi de strugure cu 1/3 de ulei de argan, adaugati cateva picaturi de uleiuri esentiale de lavanda, de muscata si de ylang ylang pentru a obtine un ulei de masajsuperb parfumat, relaxant si hranitor.

Lasa un raspuns